Jak ogórek z pomidorem. Zabójstwo na talerzu.

Ogórek z pomidorem – zabójcze połączenie?

W czasach, w których żyjemy, zło i mord czyha na nas wszędzie, również na talerzu. Z trwogą zaglądasz do lodówki, struchlałym wzrokiem szukasz tłuszczów trans, glutaminianu sodu i cholesterolu. Zaglądasz, spokojna, do szuflady z warzywami i…jak grom z jasnego nieba uderza Cię po gałkach ocznych obrazek niczym z horroru.

OGÓREK Z POMIDOREM. Obok. Siebie. Bezczelnie i buntowniczo.

Agresja. Askorbinaza. Śmierć.
Agresja. Askorbinaza. Śmierć.

Odskakujesz od lodówki i zadowalasz apetyt kilkoma wdechami powietrza. Uff, warzywa nie dokonały sabotażu na Twoim zdrowiu.

„Nie wolno łączyć ogórka z pomidorem”, wiemy to wszyscy.

Zasada ta jest bezmyślnie przekazywana z ust do ust i z ucha do ucha jak w głuchym telefonie. I jak w głuchym telefonie, umysł nie musi brać udziału w zabawie, a szkoda.

Szczerze mówiąc, źródło tego „porzekadła” jest uzasadnione naukowo. Warzywa po prostu nie chcą współpracować, bo jedno z nich zaburza wartości odżywcze drugiego. Ogórek zawiera enzym, który rozkłada witaminę C z pomidora, przez co jej nie przyswajamy (ten enzym to askorbinaza; pomidory stanowią natomiast bardzo dobre źródło witaminy C). Działanie ogórka na pomidora jest tak silne, że wystarczy niewielka ilość kropli jego soku, aby zneutralizować ilość witaminy C w kilku kilogramach pomidorów.

Co mi się w tym nie podoba?

Uproszczenie. Witamina C to witamina C, pomidory nie są jedynym jej źródłem i podobny efekt zajdzie wtedy, gdy do sałatki użyjemy np. natki pietruszki, papryki czy sałaty, a askorbinazę zawierają nie tylko ogórki, ale także kapusta, dynia, marchew, kalafior, jabłka i banany. Żeby reakcja nie zachodziła, musielibyśmy wznieść się na wyżyny dietetycznej ekwilibrystyki i przywiązywać ogromną wagę do tego, co z czym jeść. Realia są takie, że po prostu nie mamy na to czasu. Warto też pamiętać, że pomidory nie są naszym jedynym źródłem tej witaminy, więc zjedzenie tego „zabójczego” combo na kanapce nie sprawi, że nabawimy się ogromnych niedoborów (chyba, że żywimy się tylko i wyłącznie kanapkami z ogórkiem i pomidorem przez kilka lat). W praktyce askorbinaza nie powoduje całkowitej eliminacji witaminy C. Owszem, zachodzą pewne straty, ale nie tylko podczas łączenia pomidorów i ogórków, ale również np. podczas obróbki termicznej i wstępnej warzyw i owoców, podczas długiego naświetlania światłem słonecznym i ekspozycji na tlen (złe przechowywanie).

Pomidor i ogórek stanowią fantastyczne połączenie smakowe, a to jest obecne np. w kulturze Bliskiego Wschodu od momentu, gdy ludzie zaczęli uprawiać ogrody warzywne.

Klasyczna sałatka rodem z Bliskiego Wschodu
Klasyczna sałatka rodem z Bliskiego Wschodu

Najstarszy przepis to turecka sałatka pasterska (coban salatsi), która Persom znana była jako salad shirazi. Połączenie to przejęli także w 1800 roku Żydzi i tak powstała „bogatsza” wersja – nie tylko pomidor, ogórek i cebula, ale również pietruszka i papryka. Składniki, w zależności od wersji, dodawano lub odejmowano, baza jednak była stała – pomidor z ogórkiem, oliwą i sokiem z cytryny.

Czy dawni mieszkańcy Bliskiego Wschodu umierali na niedobory witaminy C? Może? Myślę jednak, że mieli wtedy dużo innych śmiertelnych problemów i to coś innego niż newsy dietetyczne zaprzątało ich głowę.

Jakie wnioski?

Każda rada tego typu ma swoje uzasadnienie naukowe, jednak powtarzana z ust do ust, bez zastanowienia i kontekstu, który w tym przypadku robi robotę. Kiedy słyszycie jakiś news, użyjcie głowy, poczytajcie, wyróbcie swoją własną opinię, a potem podejmijcie decyzję co do tego, czy będziecie się do niego stosować i namawiać innych do tego samego. Otwórzcie głowy. Ja tam wcinam ogórka z pomidorem aż miło. Lubię życie na krawędzi 😉 #borntobewild3a5

 

 

Czytaj więcej:

http://potreningu.pl/articles/3105/czy-to-prawda-ze-nie-mozna-laczyc-ogorka-z-pomidorem

http://toriavey.com/toris-kitchen/2010/01/israeli-salad-week/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *