Kuchnia: babeczki serowe z daktylami

Wysokobiałkowe, bezglutenowe (1)

 

Makroskładniki i kalorie dla całej masy:

1704 kcal, 152 g białka, 177 g węglowodanów, 45 g tłuszczu

Ja rozlałam ją do 17 foremek, dla jednej porcji:

100 kcal, 9 g białka, 10 g węgli, 3 g tłuszczu

Ciastka są bezglutenowe i nie zawierają cukru ani słodzika.

 

Składniki:

120 g mąki ryżowej Melvit

8 jajek M (408 g)

85 g daktyli (17 szt.)

40 g kakao odtłuszczonego (BIO Was nie zabije)

około 300-350 g twarogu chudego

 

Wykonanie:

Jaja wbijamy do miski, dodajemy kakao, twaróg, mąkę i miksujemy na gładką masę. Do każdej foremki wkładamy daktyla i zalewamy ją ciastem (powinno mieć konsystencję budyniu). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150* około 30 minut. Po wyciągnięciu ciasto powinno mieć pęknięty wierzch i powinno być delikatnie wilgotne w środku.

Smacznego!

 

 

 

 

2 thoughts on “Kuchnia: babeczki serowe z daktylami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *