Kuchnia: placuszki gryczane z daktylami

Proste, szybkie w wykonaniu, bezglutenowe 😉 , nadadzą się na śniadanie. Fajna przekąska, którą można nosić ze sobą w torebce.

12596513_10208730422084308_355997832_n

Składniki na porcje dla 2 osób:

  • mąka gryczana 50g (można podmienić na inną, poza kokosową(
  • 5 jajek L
  • 7 daktyli
  • olej kokosowy do smażenia
  • cynamon do smaku

Sposób wykonania:

12660248_10208730422244312_621970837_n

Daktyle siekamy drobno. Jajka wbjamy do miski, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto mikserem. Doprawiamy cynamonem. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy masę w formie placków. Na każdą plamę ciasta wysypujemy kilka kawałków daktyli, przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *