Przepis : pieczona karkówka z czosnkiem i suszonymi owocami

Danie obiadowe dla naprawdę zabieganych oraz tych, którzy nie lubią robić bałaganu w kuchni. Nie ma bałaganu i nie ma zmywania. Nie ma też glutenu, laktozy, jajek, no i nawet jest paleo 😉

12319375_10208313020649533_2126336317_n

Składniki:

  • karkówka wieprzowa, co łaska – polecam upiec więcej, bo jest bardziej eko i oszczędza czas
  • główka czosnku
  • owoce suszone – ja mam opakowanie z Biedronki – zestaw figi, daktyle, morele
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra
  • nie do jedzenia, ale potrzebne – worki foliowe do pieczenia

Wykonanie:

  1. Karkówkę kroimy na plastry około 1,5 cm, nacieramy przyprawami, zostawiamy na godzinę w 12325137_10208313040250023_126436802_nlodówce.12319558_10208313038689984_584087219_n
  2. Obieramy czosnek, ząbki kroimy na pół (da to lepszy aromat).
  3. Do torebki do pieczenia wkładamy karkówkę, dorzucamy figi oraz morele i ząbki czosnku.
  4. Układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę (zależy od rodzaju piekarnika) – ma się zrumienić!

Danie jest kompletne – mamy białko i tłuszcz (karkówka) oraz węglowodany (owoce). Porcje łatwo jest wliczyć w dietę 🙂 Smacznego!

12336190_10208313039650008_402722737_n

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *