Śniadanie: paleo tęczowy torcik omletowy

10689867_1495190297434248_4711668702134100136_n

 

Składniki


4 średnie jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki soku z buraków
2 łyżki soku ze szpinaku (ja dałam spirulinę, ale tylko z uwagi na barwę, sok ze szpinaku lub pietruszki też się nada)
1 banan

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy bardzo sztywno. Rozkładamy białka do dwóch misek, do każdej dorzucamy po 2 żółtka i po łyżce maki. Do jednej masy – łyżkę soku z buraków, do drugiej – soku szpinakowego. Smażymy 2 duże omlety. Szklanką o ostrym brzegu wykrawamy okrągłe omleciki. Przekładamy masa ze zmiksowanego banana i łyżki soku z buraków dla barwy.

Powstaje słodkie, zdrowe ciastko, w dodatku tanie i kolorowe. Sok z buraka nie daje posmaku, tylko śliczną, różową barwę. Jak widać pozornie nudne śniadanie – omlet z bananem,można podać na milion sposobów. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *